Dat smaakt naar meer!


Eetcultuur en de psychologie van eten Congres CVPPP, 29 september 2017

Lezingen

Een onbesproken maaltijd is niet de moeite waard

Spreker: Prof. dr. M. Korthals, Emeritus Professor Applied Philosophy, Free University Amsterdam and Sub-department Communication, Philosophy and Technology: Centre for Integrative Development, Wageningen University

Goed leven en goed eten hangen met elkaar samen. Maar wat is goed eten? Veel eten, culinair verantwoord eten, ethisch verantwoord eten? Veel filosofen behandelen eten als iets minderwaardigs of als middel voor iets hogers. Maar eten en koken maken de mens tot mens. Mensen kunnen de passieve consumentenrol doorbreken door weer verantwoordelijkheid te nemen voor goed en verantwoord eten. De bekendste Verlichting filosoof en vader van de mensenrechten Immanuel Kant stelt dat iemand onmondig is wanneer hij of zij iets in de mond stopt alleen omdat een ander dat zegt. Zelf je eten kiezen is een teken van mondigheid. Tegelijk is voor Kant samen eten essentieel, omdat het de tongen losmaakt voor een goede conversatie, die motiveert opinies te delen en tot gezamenlijke overtuigingen te komen. Mondigheid strekt zich uit over de aanvaardbare en niet-aanvaardbare kanten van productieprocessen, of het nu gaat om eten of om kledingstukken. Je kunt niet voortdurend bewust mondig zijn, maar je kunt wel proberen routines te kweken die op mondigheid berusten. Een dergelijke routine is bijvoorbeeld zelf koken.

 

Eten en psychopathologie

Spreker: Drs. A.G. Bakker, GZ-psycholoog bij Eleos en auteur van "Wat een eetstoornis met je doet"

Eten/voeding speelt bij veel psychiatrische problematiek een rol, niet alleen bij eetstoornissen. Als symptoom maar ook als gevolg van behandeling (bijwerkingen medicatie en veranderingen in zelfverzorging). Net als in de samenleving is er in de ggz steeds meer aandacht voor leefstijl, gezond eten en gezond bewegen. Eten gaat over de samenhang tussen biologie en psychologie. Leegte, volheid en gulzigheid zijn eveneens zeer religieuze begrippen. A. Bakker komt spreken over eten als transdiagnostische factor in diagnostiek en behandeling. Omgang met eten in relatie tot hechting en mentaliseren komen eveneens aan de orde.

 

CVPPP

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.